Hatalmas sikerek az Olympic Hopes versenyen!

A hétvégén két versenyen is szurkolhattunk a Volán versenyzőinek! Élőszőr a fiatalabbak versenyéről számolunk be. Prágában az Olympic Hopes versenyen az U15 és U17 korosztály mérette meg magát. Versenyzőink név szerint: Horváth Barnabás, Csizmazia Rita, Szűcs Dóra, Katona Bálint és Kovács Eszter. 

olympic hopes csapat

Nagyon jól sikerültek a versenyek: összesen 7-szer akasztottak Volános nyakába érmet!

Az Olympic Hopes első napján a fiú csapat szerzett arany érmet, a csapatban volt Horváth Barni is, aki 4. helyével éppen hogy lecsúszott a dobogóról. A második legjobbat úszta, 308 pontot szerzett vele és 2:01,40 idő alatt teljesítette a távot. A kombija 08:50,20 idő alatt sikerül, ami 600 pontot ért a számára, így összesen 908 ponttal zárta a versenyt. Csupán 5 ponttal maradt el a 3. helyezett ukrán versenyzőtől. Egyéniben ugyan nem állhatott fel a dobogóra, de csapatban a mieink voltak a legjobbak, így Barni nyakába is egy aranyérem került.

Katona-ezüst

A verseny második napján háromszor is akasztottak volános nyakába érmet. Katona Bálint egyéniben és csapatban is ezüst érmet szerzett. Egész nap nagyon jól teljesített: a vívás neki sikerült a legjobban: 40:12-es arányban vívott, ami csodálatos eredmény és 266 pontot ért számára. Az úszás nem ment neki olyan jól, 2:10,75 alatt úszta le a távot, ami 289 pontot hozott a számára, így az első helyről kezdhette a kombinált számot, amit 11:28,53 perc alatt teljesített és 612 pontot kapott érte. Összességében nagyon jól sikerült a számára a verseny, és csapatban is szerzett egy ezüst érmet.

„Nagyon örültem a vívásnak, jól kijött ma a lépés. S bár nem igazán féltem attól, hogy az első helyről megyek neki a kombinak, amikor benne voltam, már korántsem volt megnyugtató a helyzet. Egyenesen rémisztő volt, ahogy jöttek rám a többiek. Két egyiptomi, egy török és egy német fiú rohant nekem azonnal a futásban. Meg is előztek. Aztán a csapat úgy elkezdett biztatni, hogy szinte szárnyakat kaptam. Nem tudom, honnan vettem az erőt, kifutottam a lelkemet, és végül sikerült a második helyet megszereznem. Úgyhogy egy percig sem siratom az aranyat, hatalmasat futottam a végén. Az igaz, hogy a lövészet közben nagyon izgultam, és a harmadik sorozatban beragadtam kicsit, de nagyon nagy nyomás volt rajtam” – mesélte Katona Bálint ezüstérme történetét.

Arany-Csizmazia, Szűcs

A lányoknak is jól sikerült a nap Csizmazia Rita és Szűcs Dóra indult a versenyen szakosztályunkból, és csapatban aranyérmet szereztek. Csizmazia egyéniben 5., Szűcs pedig 6. lett. Csizmazia 2:21,67 alatt úszott, míg Szűcs 2:22,92 alatt teljesítette a távot. Ez 267 és 265 pontot hozott a számukra. A kombit Csizmazia 10:06,38, míg Szűcs 10:09,74 alatt ért célba. Ugyan egyéniben nem állhattak fel a dobogóra, de csapatban Kaiser Lucával kiegészülve aranyérmet szereztek.

A verseny 3. napján a mix váltókra került sor, ahol két Volános: Horváth Barni és Szűcs Dóra megszerezte a versenyen a második érmüket is. A fiatalok a harmadik helyen végeztek, így bronz érmesek lettek.

bronzérem-Horváth-Szűcs

A nap azonban nem mindenkinek alakult felhőtlenül: Csizmazia Rita az úszás után megsérült: egy néző véletlenül meglökte és leesett a lépcsőn. Szerencsére nem tört el semmije, de a versenyzést nem tudta folytatni.

Szloboda József az Utánpótlás szövetségi kapitánya az alábbi képpen vélekedik a fiatalok versenyéről:

„Az egész csapat szereplésével elégedett vagyok, hiszen hat érmet gyűjtöttünk, ezért külön kiemelni csak a két egyéni dobogósunkat, Katona Bálintot és Koleszár Mihály szeretném. A csapatgyőzelmek is fontosak és értékesek, de a kiemelkedő egyéni teljesítményekre érthető módon jobban felkapjuk a fejünket. A mai mix váltókban nagyon meglátszott, kik adtak ki magukból tegnap mindent. Katona Bálint a bravúros ezüstöt érő hajrája után nagyon fáradtan mozgott, de nem ő volt az egyetlen. Bár Kovács Eszterrel párban még így is a nyolcadik helyen végzett. A mérleg mindenképpen pozitív, hiszen a verseny időpontja miatt nem voltunk igazán felkészülve, nem ismertük a létszámot, az ellenfeleket. Az volt csak biztos, hogy az ifjúsági olimpiai kvalifikációhoz szükséges pontszerzési lehetőség miatt az idősebbek viadalának a jelentősége felértékelődik. Ezt bizonyítja, hogy a fiúknál ötvenhárom, a lányoknál negyvennégy induló volt. A mezőny tehát igen erős volt, amiben nagyon jól helytálltunk. A fiatalabbaknál sem volt sokkal gyengébb a színvonal, több újoncot is bedobtam, akikkel nagyon elégedett vagyok. De szerencsére ebben a korosztályban jó nagy a merítési bázis, a következő versenyeken másokat is kipróbálok. Az már a versenyzőkön múlik, élnek-e a felkínált lehetőséggel.”

Írta: Csaba Zsanett

Posted in Uncategorized.